Analýza změny objemu hipokampu u pacientů s Alzheimerovou chorobou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Zájem o hipokampus prudce vzrostl poté co byla publikována jeho významnost v procesu učení a uchovávání informací. Zejména je velký zájem v oblasti změn jeho objemu a jejich vliv na Alzheimerovou chorobu. Pochopení struktury a funkcí hipokampu by přispělo k přesnější diagnóze této nemoci. V této práci byla vytvořena metoda segmentace hipokampu s využitím aktivních kontur. S jeho pomocí pak byla segmentována data složená jak ze zdravých, tak z nemocných pacientů. Výsledky segmentace pak byli statisticky analyzovány s využitím statistických metod jako jsou Kruskal-Walisův test, Mann-Whitneyův test. Výsledky těchto testů podporují na dané hladině významnosti alternativní hypotézu, která přisuzuje významnost rozdílu v objemu hipokampů mezi oběma studovanými skupinami.
Interest in hippocampus increased sharply after his significance in the process of learning and retention of information was published. In particular, considerable interest was in its volume changes and their effect on Alzheimer’s disease. Understanding the structure and function hippocampus would contribute to a more accurate diagnosis of this disease. In this work was created a method of hippocampal segmentation using active contours. With its help, the data composed of both healthy and a diseased patients was segmented and the results were then statistically analyzed using statistical methods such as Kruskal-Walis test, Mann-Whitney test. The level of significance given by results of analysis supports alternative hypothesis that attaches significance of the difference in volume of the hippocampus between studied groups.
Description
Citation
PHAM, M. Analýza změny objemu hipokampu u pacientů s Alzheimerovou chorobou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) prof. Ewaryst Tkacz, Ph.D.,D.Sc. (místopředseda) doc. Mgr. Ctirad Hofr, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Martin Kovár, Ph.D. (člen) Ing. Oto Janoušek, Ph.D. (člen) Ing. Denisa Maděránková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-12
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Prof. Jan položil otázku: Jedná o diskrétní nebo spojitý matematický popis aktivní kontury? Bylo by možné rozšíření metody segmentace pomocí 3D aktivních kontur? Mgr. Hofr položil otázku: Dá se použít modelový tvar při analýze obrazů? Doc. Kovár položil otázku: Měl smysl vzít v úvahu i povrch hipokampu při hodnocení? Prof. Jan položil otázku: Jaký je rozdíl mezi liniemi a hranami ve vzorci minimalizace energie? Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. 92 b.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO