Využití biomasy pro kogeneraci malých výkonů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá využitím biomasy pro malé kogenerační zařízení do výkonu 500 kWe. V první části jsou popsané technologie, pomocí kterých se vyrábí hodnotnější paliva než je pevná biomasa. V této kapitole jsou také popsány novější technologické postupy, které využívají odpadní biomasy. Na tuto část navazuje shrnutí plynných a kapalných produktů vzniklých zpracováním, kde jsou zmíněny možnosti jejich využití v kogeneraci. V poslední částí mé práce jsou popsána kogenerační zařízení, která se používají při malých elektrických výkonech a jsou zde shrnuty jejich výhody a nevýhody i s praktickými příklady jejich využití. V závěru jsou poté tato zařízení porovnána a je zmíněno jejich možné využití do budoucna.
The subject of this thesis is the utilization of biomass for cogeneration units of small power (to 500 kWe). Within the first paragraphs the thesis focuses on technologies which produce more valuable fuels than the solid biomass. This chapter also describes the most recent processes of waste biomass usage. The following section summarizes gaseous and liquid products of this procedure and their feasible use in co-generation. In the last part of this thesis author describes a CHP devices which are used in small electric power production and assesses their advantages and disadvantages. Consequently, some options of their practical usage are highlighted. As a conclusion, these devices are compared and their possible future application is illustrated.
Description
Citation
NEMINÁŘ, Š. Využití biomasy pro kogeneraci malých výkonů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetika, procesy a životní prostředí
Comittee
doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (předseda) doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (člen) Ing. Martin Lisý, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Moskalík, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Pavlů, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-19
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO