Využití hmotnostního spektrometru a separačních technik k stanovení různých forem kovů v potravinách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Práce pojednává o možnostech spojení ICP-MS (hmotnostního spektrometru s indukčně vázaným plazmatem) s různými separačními technikami při stanovení různých forem kovů v potravinách. Poskytuje základní informace o instrumentálních analytických technikách a o metodě ICP-MS. Dále uvádí kovy, které jsou v potravinách zastoupeny nejčastěji a způsoby kontaminace potravin těmito kovy. Zabývá se speciační analýzou kovů a různými formami kovů v biologických materiálech.
This work deals with combination of ICP-MS (inductively coupled plasma mass spectrometry) and various types of chromatographic separation methods for speciation analysis of metals in foodstuffs. The basic information of instrumental analytical techniques and ICP-MS are discussed. The most contained metals in foodstuffs and ways of contamination are developed. Speciation analysis of metals and different forms of metals in biological materials are considered.
Description
Citation
KŘÍŽOVÁ, S. Využití hmotnostního spektrometru a separačních technik k stanovení různých forem kovů v potravinách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. Ing. Jolana Karovičová, Ph.D. (člen) doc.Ing.Jan Světlík, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-23
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: doc. Márová: Jaké metody chcete používat v diplomové práci a jaké prvky chcete stanovovat? prof. Šimko: Dá se použít dvoujnásobná ionizace pro stanovení prvků anorganickou spektrometrií?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO