Studie připojitelnosti výrobny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Při zřizování nových výroben elektrické energie, nebo při úpravách výroben stávajících je třeba posoudit vlivy těchto výroben na elektrizační soustavu. Taková posouzení se řeší v tzv. studiích připojitelnosti, kdy se výpočty posuzuje stav po připojení výrobny a náhradní provoz výrobny při poruchových stavech. Výsledkem zprávy je soubor doporučení pro zřízení a provoz takové výrobny a kroky vedoucí k zajištění stability a bezpečnosti provozu elektrizační soustavy. Cílem této práce je pojednat o softwarovém vybavení PC pro řešení statických a dynamických modelů sítě, provést návrh vyvedení výkonu z výrobny do sítě vn, provést kompletní studii připojitelnosti s ohledem na všechny zpětné vlivy na síť, jako zvýšení napětí, nárazový proud při spouštění, flikr, harmonické proudy, rušení signálu HDO, příspěvek ke zkratovému proudu, možnosti regulace jalových výkonu a nároky na kompenzaci.
It is necessary to judge the influences of producers on the electric compounds while creating electrical energy or during the regulation of those existing. These analyses are sorted out by so called studies of connectivity. These calculations analyze the degree of connection of the producer and the standby unit during a break-down. The results of this report are several recommendations for creating such unit and succeeding steps leading to secure the stability and safety of the electric compound operation. The aim of this thesis is to discuss about software for PC solutions for static and dynamic network model, to draft power outlet into a network of generating high voltage, to complete a study of connectivity with respect to all the distortion factor, as increased voltage, inrush current at startup, flicker, harmonic currents, interference ripple, contribution to short-circuit current, reactive power control options, and demands for compensation.
Description
Citation
SÝKORA, M. Studie připojitelnosti výrobny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Evžen Haluzík, CSc. (místopředseda) Ing. Vladimír Kohout (člen) Ing. Jiří Potěšil (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (člen) Ing. Jan Macháček, Ph.D. (člen) Ing. Martin Paar, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-13
Defence
Student prezentoval svoji diplomovou práci. Ing. Paar seznámil komisi s posudky vedoucího práce a oponenta. Student odpověděl na otázky oponenta. V diskuzi student odpověděl na všechny položené otázky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 5 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO