Analýza zdrojového členu vyhořelého jaderného paliva JE Dukovany pro hlubinné úložiště s uvažováním variant LTO

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá analyzováním zdrojového členu vyhořelého jaderného paliva Jaderné elektrárny Dukovany za účelem stanovení návrhů předávání vyhořelého jaderného paliva do hlubinného úložiště v České republice. Pro uvedení čtenáře do problematiky jsou stručně popsány hlavní aspekty, mezi které spadá například vývoj jaderného paliva využívaného v historii Jaderné elektrárny Dukovany. Tyto aspekty ovlivňují samotný návrh finálního harmonogramu. Jedním z významných dílčích úkolů je zpracování odhadu budoucího sortimentu vyhořelého jaderného paliva, který je postaven na současných představách společnosti ČEZ, a.s. o budoucím směřování palivového cyklu na jaderné elektrárně Dukovany. Pro účely této práce jsou klíčová data v podobě časových závislostí aktivit a vývinu zbytkového tepla v jednotlivých palivových souborech. Tato data jsou vypočítána k tomu určeným softwarem PAL440_R4 na základě zpracovaných odhadů sortimentu vyhořelého jaderného paliva. Vypočtená data jsou následně upravována a tříděna pomocí programu MS excel. Pro úplnost jsou pro vybrané scénáře také uvedeny charakteristické hodnoty a průběhy časových závislostí aktivity a vývinu zbytkového tepla u palivových souborů. Výsledné harmonogramy předávání vyhořelého jaderného paliva do hlubinného úložiště jsou zpracovány ve více variantách a je odůvodněno jejich zvolení a možnosti využití. Pro názornost jsou důležité parametry uvedeny ve formě tabulek a grafů.
The master's thesis deals with the analysis of source term of the spent nuclear fuel of the Dukovany Nuclear Power Plant in order to determine the proposals for the transfer of spent nuclear fuel to a deep geological repository in the Czech Republic. To introduce the reader into the issue are briefly described the main aspects, such as the development of the nuclear fuel used in the history of the Dukovany Nuclear Power Plant. These aspects have an influence on the final draft of the timetable. One of the important partial tasks is the processing of an estimate of the future range of spent nuclear fuel, which is based on the current ideas of company ČEZ, a.s. for the future direction of the fuel cycle at the Dukovany nuclear power plant. For the purposes of this work, the key data are the time dependencies of radioactivity and the development of residual heat in individual fuel assemblies. This data are calculated by the software called PAL440_R4, based on the prepared estimates of the spent nuclear fuel assortment. The calculated data are then edited and sorted by MS Excel. For the sake of completeness, the characteristic values and the time dependencies of the radioactivity and the development of residual heat in fuel assemblies. Final timetables for the transfer of spent nuclear fuel to a deep geological repository are processed in several variants, and their selection and application options are justified. For illustration are important parameters given in the form of tables and charts.
Description
Citation
PENZINGER, P. Analýza zdrojového členu vyhořelého jaderného paliva JE Dukovany pro hlubinné úložiště s uvažováním variant LTO [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) prof. Ing. Karel Sokanský, CSc. (člen) Ing. Petr Modlitba, CSc. (člen)
Date of acceptance
2018-06-05
Defence
Student seznámil komisi se svojí diplomovou prací na téma Analýza zdrojového členu vyhořelého jaderného paliva JE Dukovany pro hlubinné úložiště s uvažováním variant LTO. S posudky oponenta a vedoucího práce seznámil komisi vedoucí práce Ing. Katovský. Student odpověděl na otázky oponenta bez výhrad. V diskuzi položil doplňující dotazy Ing. Škoda a Ing. Modlitba. Student prokázal orientaci v dané problematice.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO