Možnosti mikrobiální degradace a využití odpadů z potravinářských výrob

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou mikrobiálních degradací odpadních materiálů potravinářského průmyslu. Problematika je orientována na produkci technologicky významných enzymů produkovaných mikroorganismy, které jsou schopny daný odpad využívat jako zdroj uhlíku. První část dizertační práce, zabývající se produkcí polygalakturonas, byla vypracována v rámci studijních pobytů na Chemickém ústavu SAV, oddělení Glykomiky v Bratislavě. Použitým odpadem a současně zdrojem uhlíku pro růst mikroorganismů a produkci enzymů byly hroznové výlisky z vinařství. Na tomto odpadním materiálu byla testována produkce pektolytických enzymů. Na základě screeningu byl vybrán mikrobiální kmen s nejvyšší produkcí polygalakturonasové aktivity. Produkované enzymy byly nejprve izolovány extrakčními metodami, purifikovány a následně proteomicky identifikovány. V další části dizertační práce byla pozornost zaměřena na lipasy a čištění odpadních vod s obsahem lipidů. Důvodem byla spolupráce s firmou zabývající se konstrukcí odlučovačů tuků. Předmětem této části bylo studium vlastností dodaného komerčního přípravku, prostudování podmínek mikrobiální produkce lipas, identifikace mikroflóry přítomné v komerčním přípravku a testování mikrobiálních kmenů pro vývoj nového přípravku. Testování mikrobiálních kmenů proběhlo za účelem realizace nápadu firmy vyvinout nový přípravek do odlučovače tuků.
This work deals with the problem of microbial degradation of the waste materials from food industry. This work is focused on the production of technological significant enzymes producing by microorganisms, which were able to use the waste as a sole carbon source. In the first part of this work, the attention was focused on the production of pectolytic enzymes. This part was made within study interships in Slovak Academy of Sciences, department of Glycomics in Bratislava. The grape pomace as the waste form winegrowing was used as a sole carbon source for microbial growth and enzymes production. The production of pectolytic enzymes was tested on this waste. After screening the most suitable microorganisms was chosen with the highest production of polygalacturonase activity. Produced enzymes were isolated by extraction techniques, purified and then identified proteomically. The aim of the second part of this work was the waste water treatment containing lipids and lipolytic enzymes. The reason was the cooperation with the company constructing grease traps. The characterization of supplied commercial preparations was the subject of this work and the other reason was the characterization of conditions for lipases secreting by microorganisms, identification of microorganisms present in the commercial preparation and testing of new microbial cultures for the development of new preparation for the grease traps.
Description
Citation
ILLKOVÁ, K. Možnosti mikrobiální degradace a využití odpadů z potravinářských výrob [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. Ing. Jolana Karovičová, CSc., oponent (člen) prof. Ing. Alžběta Jarošová, CSc., oponent (člen)
Date of acceptance
2012-01-25
Defence
Předseda komise představil doktorandku Ing. Illkovou, pohovořil o jejích publikacích a účastech na konferencích a předal jí slovo. Doktorandka přednesla powerpointovou prezentaci v délce cca 20 minut. Poté byly přečteny posudky s řadou připomínek, celkově práci doporučily k obhajobě. Byla položena řada dotazů vyplývajícících jednak z posudků jednak vzešlých od dalších členů komise. Na všechny otázky doktorandka odpověděla uspokojivým způsobem.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO