Jizva

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění
Abstract
Diplomová práce Jizva je koncipována jako krátký film představující fiktivní historii nalezeného „monumentu“. V animovaném filmu prozkoumávám souvislosti a význam „monumentu“ ve virtuálním prostředí, které jsem vytvořil na základě obrazové dokumentace a mapováním konkrétních míst, které jsem poznal při mých expedicích městskou krajinou Brna a Haagu. Jedná se především o „ztracené” prostory (označované také jako vágní terén nebo území nikoho), jejichž podobnosti ilustruji pomocí vlastní vizuální mapy. Východiskem práce je tedy osobní žitá zkušenost, na niž jsou jako další vrstvy kladeny obrazové dokumentace míst, mnou vytvořené 3D objekty a 3D skeny prostorů s prvky počítačových her. Ve výsledném snímku divák sleduje prohlídku virtuálního prostředí, kde se objektivní skutečnost záměrně prolíná s fiktivním světem vystavěným na autorské imaginaci.
Diploma thesis Scar is a short film about the fictional history of the found „monument“. In the animated film, I examine the context and meaning of the „monument“ in a virtual environment that I created based on visual documentation and mapping of specific places that I explored during my expeditions through the urban landscape of Brno and The Hague. These are mainly „lost“ spaces (also referred to as vague terrain or no man's land), which inspired me to create my own visual map of my urban explorations. The starting point of the work is personal lived experience, which I reflect by documenting places, creating 3D objects and manipulating 3D scans of „lost“ spaces with elements of computer games. In the resulting film, the viewer follows a guide–walk through a virtual environment where objective reality is intentionally blended with a fictional world built on the author's imagination.
Description
Citation
SLÁMA, M. Jizva [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Intermediální a digitální tvorba
Comittee
Mgr. Martin Mazanec, Ph.D. (předseda) doc. MgA. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Pavel Korbička (člen) prof. akad. soch. Jan Ambrůz (člen) Mgr. Marika Kupková, Ph.D. (člen) MgA. Michal Pěchouček (člen) Mgr. Noemi Purkrábková (člen) doc. MgA. Filip Cenek (člen)
Date of acceptance
Defence
Předseda komise Martin Mazanec zahájil obhajobu a přečetl posudek vedoucího. Posudek oponenta byl přečten v zastoupení Martinem Žákem. Následovala otázka z oponentury, zda by diplomant prezentoval své dílo v jiném kontextu. Ten se domnívá, že ne. Ambrůz se ptá diplomanta, zda je spokojen s prostředím a diváky, na což se mu dostane kladné odpovědi. Z přihlížejících se Ilič zeptá, zda je jeskyně užitá v díle založená na skutečné jeskyni. Diplomant odpoví, že ne. Přihlížející vícehlasně oceňují estetické kvality jeskyně. Purkrábková se ptá, zda diplomant přemýšlel o užití jiného média, např. VR. Podle autora je v díle filmovost natolik zřetelná, že jej použití VR vůbec nelákalo a nezajímalo. Purkrábková poukazuje na fragmentovanost díla a možnost jej více propojit. Autor ujišťuje, že místa jsou 1:1 a reálně je procházel, což uvádí jako dostatečné propojení. Kupková se ptá, zda diplomant souhlasí s názorem oponenta, že prostředí díla nepůsobí temně a nepříjemně. Autor reaguje, že i když oponent viděl nejspíš trochu barevnější verzi, nemá pocit, že by to bylo nyní tolik rozdílné. Od přihlížejících se ozve dotaz, co znamenají kresby objevující se v průběhu filmu, na což autor reaguje tím, že se jedná o kresby z jeho archivu. Stejně jako použité audio nahrávky, přičemž celý archiv dává dohromady už řadu let. Šrámek se ptá na monument použitý v díle. Diplomant popisuje, že v současné době již monument v reálném světě na svém místě není a připojuje polemiku, že zkoumat něco, co už tam není by bylo asi to nejlepší na celém diplomovém projektu. Šrámek vyzdvihuje příjemnost díla. Mazanec ukončuje rozpravu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO