Lokalizace skalpových EEG elektrod ve strukturálních MRI datech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je navržení algoritmu určeného pro lokalizování skalpových EEG elektrod v strukturálních datech MRI. Algoritmus využívá skutečnosti, že na vizualizovaném povrchu hlavy jsou viditelné elektrody. Povrch hlavy je rozdělen na menší celky, které jsou z 3D prostoru převedeny do 2D prostoru. Ve 2D prostoru jsou elektrody lokalizovány pomocí registračních technik. Vytvořený algoritmus je schopen správně detekovat až 73% EEG elektrod, za předpokladu, že má subjekt krátké vlasy. V případě dlouhých vlasů je počet správně detekovaných elektrod 49%. Pravděpodobnost falešné detekce je 22% u subjektů s krátkými vlasy a 35% u subjektů s dlouhými vlasy. Algoritmus by měl ulehčit proces lokalizování EEG elektrod při vyšetřeních kombinující zobrazovací modality typu EEG a MRI.
The objective of this thesis is to design an algorithm used for localization of scalp electrodes in MRI structural data. The algorithm is based on fact that electrodes are visible on visualized head surface. The surface of a head is subdivided into smaller fragments, which are transformed from 3D space into 2D. The electrodes are then located in 2D space by use of registration techniques. The proposed algorithm is able to correctly locate up to 73% EEG electrodes, assuming that the subject has short hair. In case when a subject has long hair, the portion of correctly detected electrodes is 49%. The probability of false detection is 22% when the object is short-haired and 35% when long-haired. The algorithm should facilitate the process of EEG electrodes localization during examinations combining imaging modalities of type EEG and MRI.
Description
Citation
KOUTEK, P. Lokalizace skalpových EEG elektrod ve strukturálních MRI datech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) doc. RNDr. Michal Masařík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. (člen) Mgr. Dušan Hemzal, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Jiří Tomáš, Dr. (člen)
Date of acceptance
2016-06-08
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student stručně reagoval na některé poznámky od oponenta. Doc. Kozumplík položil otázku Jakým způsobem se připevňují elektrody na obličej? RNDr. Masařík položil otázku Jak by bylo možné se vyrovnat se specifitou z ženské populace? Doc. Kozumplík položil otázku V posudcích byly výhrady ke stručnosti práce, psal jste v časové tísni? Student obhájil diplomovou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO