Návrh elektromagnetu pro manipulaci s břemenem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této bakalářské práce je navrhnout elektro-permanentní magnetický koncový efektor pro robotický manipulátor, umožňující manipulaci převážně s plechovými díly o malé tloušťce. Práce je rozdělena do několika částí. Na úvod je zpracován základní princip elektromagnetismu a krátká literární rešerše zabývající se manipulačními efektory. Další částí je samotný návrh vlastního řešení. V poslední části je popsána výroba a měření reálných vlastností elektro-permanentního magnetu.
Goal of this bachelor thesis is to design an electro-permanent magnetic end effector for robotic manipulator, which allows manipulation with mostly metal plates of small thickness. Elaboration is divided into several sections. At the beginning are elaborated basic principles of electromagnetism, followed by short literary research about handling effectors. Next part proposes my own solution. In the last part, manufacturing is described and real properties of electro-permanent magnet are measured.
Description
Citation
MIŠÚN, F. Návrh elektromagnetu pro manipulaci s břemenem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (předseda) doc. Ing. Lubomír Vašek, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Pavlík, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Tůma, Ph.D. (člen) Ing. Luboš Kotek, Ph.D. (člen) Ing. Radim Blecha, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Prezentace: - Obsah - Cíle práce - Úvod do dané problematiky - Návrh elektromagnetu - Optimalizace - Výroba elektromagnetu - Testování reálných parametrů - Porovnání reálných a spočítaných hodnot - Ukázka modelu Student seznámil členy komise s výsledky své bakalářské práce a odpověděl na všechny otázky oponenta. Otázky členů komise: - Jaká je nosnost navrženého uchopovače? - Bylo to navrženo i s ohledem na možnost nasazení na průmyslových manipulátorech? - Jaké je napájecí napětí? - Jaké jsou sofistikovanější metody dostupné zde na ústavu? - Jakým způsobem byste uchytil uchopovač k robotu? Student odpověděl na všechny otázky členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO